top of page

Üniversite Başvuru Mektubunuzu Güçlendirecek 12 Strateji




Üniversiteler, programlarına kimi kabul edeceklerine karar verirken lise notları, müfredat dışı etkinlikler ve ACT ve SAT puanları gibi birçok kriteri göz önünde bulunduruyor. Ancak son yıllarda bir çok üniversite artık sadece test puanlarına ve notlara odaklanarak karar vermiyor.

Bunun yerine, birçoğu (2026'ya kadar Harvard da dahil) üniversite başvurusunda diğer unsurlara daha fazla ağırlık veren "test körü" kabul politikalarını tercih ediyor. Bu politika değişikliği, test yapma imkânı veya erişimi olmayan ya da sınav kaygısı yaşayan öğrenciler için daha adil olarak görülüyor.

Peki, bu sizin için ne anlama geliyor?

Geleneksel olarak herhangi bir üniversite başvurusunun bir gerekliliği olan üniversite makalenizin her zamankinden daha da fazla önemli kazandığı…


Üniversite makalesi, her yıl binlerce başvuruyu taramak zorunda olan kabul komitelerine kendinizi tanıtmak için eşsiz bir fırsat ve okulun sınıfında oturmaya layık biri olarak öne çıkma şansınızın en önemli olduğu nokta.

Kim olduğunuzu ve neye inandığınızı yansıtan iyi yazılmış ve derinlemesine ele alınmış bir makale, başvurunuzu kabul görevlilerinin okuduğu binlerce makaleden ayrıştırmak için en önemli silahlarınızdan biri.


Aşağıda makalenizin sürüden sıyrılmasına yardımcı olmak için kullanabileceğiniz birkaç stratejiyi tartışacağız. Makalenize nasıl başlayacağınıza, üniversite makaleniz için ne yazmanız gerektiğine ve harika bir üniversite makalesi oluşturan unsurlara değineceğiz.


Özgün Olun

  • Diğer tüm hususların ötesinde, gerçekte kim olduğunuzla tutarlı bir konu veya bakış açısı seçmelisiniz.

  • Okuyucular yazarların özgün olmadıklarını anlayabilirler.

  • Özgün olmamak, hiç kimsenin sohbet sırasında kullanmayacağı aşırı süslü bir dil kullanmak anlamına gelebileceği gibi, kim olduğunuz hakkında çok az şey ortaya koyan önemsiz bir konu seçmek anlamına da gelebilir.

  • Kendi sesinizi, mizah anlayışınızı ve doğal konuşma tarzınızı kullanın.

  • Seçtiğiniz konu ne olursa olsun, bunun sizin için gerçekten önemli bir konu olduğundan ve sadece etkilemek için seçtiğiniz bir konu olmadığından emin olun.

  • Güçlü yönlerinizi gösteren belirli bir deneyim, hobi veya kişilik özelliği hakkında yazabilirsiniz, ancak zayıf yönleriniz hakkında yazmaktan da çekinmeyin.

  • Geliştirmeye çalıştığınız özellikler, durumlar veya çocukluk geçmişinizle ilgili dürüstlük, okuyucuda üstünkörü bir zafer konuşmasından daha güçlü bir yankı uyandırabilir.

Okuyucuyu En Baştan Yakalayın

Bir kabul görevlisinin dikkatini çekmek için diğer pek çok başvuru sahibiyle rekabet ediyor olacaksınız.

  • Bu nedenle, makalenize hayal gücünü hemen ele geçiren bir açılış cümlesi veya paragrafıyla başlayın.

  • Cesur bir ifade, düşünceli bir alıntı, sorduğunuz bir soru veya açıklayıcı bir sahne olabilir.

  • Makalenize net bir tez ifadesiyle güçlü bir şekilde başlamak, genellikle yazma sürecinde size yardımcı olabilir. Göreviniz iyi bir hikaye anlatmaksa, cesur bir başlangıç, bir yol haritası görevi görerek okuyucunun ilgisini en baştan çekerek ve yazınızın amacını ortaya koyarak oraya ulaşmanın doğal bir başlangıcı olabilir.

Daha Derin Konulara Odaklanın

Bazı makale yazarları, bir makaleyi sporda galibiyetler veya gönüllü çalışmaların açıklamaları gibi gerçekler, rakamlar ve faaliyet açıklamaları ile yükleyerek komiteleri etkileyeceklerini düşünüyorlar. Ancak asıl mesele bu değildir.

Üniversite kabul görevlileri, bir kişi olarak kim olduğunuz ve sizi neyin harekete geçirdiği hakkında daha fazla şey öğrenmekle ilgilenirler.

Sizi hayatınızın bu aşamasına neyin getirdiğini bilmek istiyorlar. Sadece futbol takımındayken kaç maç kazandığınızı ya da sosyal sorumluluk faaliyetleri yaparken kaç kişiye hizmet verdiğinizi değil, başarılarınızın yanı sıra zorluklarla elde ettiğiniz farkındalıkları da okumak isterler.

Futbol maçını kazanmanın bir insan, arkadaş, aile üyesi veya lider olarak gelişmenize nasıl yardımcı olduğunu okuyucuya anlatın. Örneğin aşevi gönüllülüğünüzle ve bunun eğitim yolculuğunuza ve gelecekteki hedeflerinize nasıl ilham vermiş olabileceğiyle bir bağlantı kurun.


Gösterin, Anlatmayın

Makalenizde keşfetmeye karar verdiğiniz temayı genişletirken, anlatmayı değil göstermeyi unutmayın.

En ilgi çekici yazılar, sadece başarıların ve faaliyetlerin bir listesini sunmak yerine, sahneler kurarak ve anekdotlar sunarak “gösteren” yazılardır.

Kabul görevlisi duygusal yolculuğunuzun seyrini de bilmek isteyecektir.

Farklı Bir Şey Yapmayı Deneyin

Makalenizin öne çıkmasını istiyorsanız, konunuza tamamen yeni bir perspektiften yaklaşmayı düşünün. Örneğin, birçok öğrenci galibiyetleri hakkında yazmayı tercih edebilirken, ya tüm kayıplarınızdan öğrendikleriniz hakkında bir kompozisyon yazsaydınız?

Özellikle yetenekli bir yazarsanız, bir sorunun yanıtını en son cümleye bırakan bir kompozisyon hazırlayarak sürpriz unsuruyla oynayabilirsiniz.

Sporla ilgili bir engel veya başarı, gönüllü hikayeleri, göçmenlik hikayeleri, taşınma, kişisel başarıların bir özeti veya engellerin üstesinden gelmek gibi çokça kullanılmış ve artık aşınmış temalardan uzak durmak isteyebilirsiniz.

Okuyucuyu Düşünerek Yazın

  • Okuyucu için yazmak, bir düşüncenin doğal bir şekilde aktığı açık ve mantıklı bir argüman oluşturmak anlamına gelir.

  • Paragraflar arasında geçişler kullanın.

  • Okuyucunun bilmesi gerekebilecek bilgileri atlamış olabileceğinizi düşünün.

  • Şu soruları yanıtlayabildiğinizden emin olun: Yazdıklarınız mantıklı mı? Yazının yapısı düzenli mi? Açılış okuyucuyu yakalıyor mu? Güçlü bir son var mı? Yeterli arka plan bilgisi verdiniz mi? Sözcüklerle dolu mu?

Birkaç Taslak Yazın

  • Makalenizi birkaç günlüğüne bir kenara koyun ve yazdıklarınızı unutmak için biraz zamanınız olduktan sonra ona geri dönün. Çoğu zaman, revizyon yapma becerinizi geliştiren yepyeni bir bakış açısına sahip olduğunuzu keşfedeceksiniz.

  • Kendinize birden fazla taslak yazacak kadar zaman tanımak için makalenizin son teslim tarihinden aylar önce yazmaya başlayın. Başlamak için iyi bir zaman, ev ödevlerinin ve ders dışı etkinliklerin daha az zaman aldığı son sınıfınızdan önceki yaz tatili olabilir.

Yüksek Sesle Okuyun

Makalenizi yüksek sesle okumak, savsakça yazılmış, uzun soluklu veya yanlış gelen bölümleri anında ortaya çıkaracaktır.

Tekrar Etmeyin

  • Başvurunuzun başka bir bölümünde bir etkinlik, hikaye veya anekdottan bahsettiyseniz, bunu kompozisyonunuzda tekrarlamayın.

  • Makaleniz üniversite kabul görevlilerine yeni bir şey anlatmalıdır. Makalenizde yazdığınız her şey, başvurunuzun geri kalanıyla felsefi bir uyum içinde olmalıdır.

  • Ayrıca, başlangıçta size yöneltilmiş olabilecek her türlü soruyu veya soruyu yanıtladığınızdan emin olun.

Başkalarından Denemenizi Okumalarını İsteyin

  • Makalenizi okumalarını istediğiniz kişilerin farklı demografik grupları temsil ettiğinden emin olun - bir öğretmen, bir ebeveyn, hatta küçük bir kız veya erkek kardeş.

  • Her okuyucuya makaleden ne anladıklarını sorun ve söyleyeceklerini dikkatle dinleyin. Herhangi biri kafa karışıklığı ifade ederse, kafa karışıklığı giderilene kadar gözden geçirin.

Biçime Dikkat Edin

  • Üniversite makaleleri için genellikle katı kelime sınırları olmasa da, çoğu okul makalenin uzunluğundan etkilenmeyecektir ayrıca öğrencilerin birden fazla üniversiteye başvurmak için kullanabilecekleri Common App, denemelerin yaklaşık 650 kelimede kalmasını önermektedir.

  • Makalenizin diğer teknik yönlerini gözden geçirirken, yazı tipinin okunabilir olduğundan, kenar boşluklarının uygun şekilde yerleştirildiğinden, diyalogların düzgün bir şekilde ayarlandığından ve üst kısımda yeterli boşluk olduğundan emin olun. Makaleniz okuyuculara temiz ve davetkar görünmelidir.


Gazetecilikte vurucu cümle, her şeyi bir araya getiren son vurucu satır, paragraf veya bölümdür.

  • Okuyucuyu tatmin eden ve yazınız boyunca ustalıkla ördüğünüz noktalardan etkilenmesini sağlayan kalıcı bir izlenim sağlar.

  • Özlü ve tutarlı olun, dürüst bir şekilde kendinizi yansıtın ve meramınızı ustalıkla anlatan canlı ayrıntılar ve anekdotlar ekleyin.

  • Harika bir makale yazmak seçilmenizi garanti etmese de, kabul görevlileri benzer bir not ortalaması ve geçmişe sahip bir adayı değerlendiriyorsa dengeyi sizin lehinize çevirebilir.

  • Yazın, gözden geçirin, tekrar gözden geçirin ve iyi şanslar!



Comments


Öğrenci isen
Ovygo ile neler başarabilirsin?

Lise Değişim Programları

Lise eğitiminizin bir bölümünü yurt dışında okuyarak erken yaşta uluslararası tecrübe edinebilir, İngilizce dil gelişiminizi tamamlayabilir, yurt dışında üniversite okumak istiyorsanız başvurunuzu güçlendirecek bir akademik tecrübeye sahip olabilirsin. 

Akademik Yaz Okulları

Yaz tatilini sadece gezmek ve eğlenmek için değil öğrenmeye devam etmek adına değerlendirmek isteyen öğrencilerden biri isen, hayalini süsleyen yurt dışı üniversitelerinden birinde akademik içerikli derslere katılabilir, üniversite ortamını birinci elden tecrübe edebilir, üniversitede okuyacağın bölümü tercih etmeden önce o bölümü gerçek anlamda deneyimleyebilirsin.

Yurt Dışında Dil Eğitimi

Biriktirdiğin tecrübeleri kendin için kullanarak hayalini kurduğun üniversitelerin kampüslerinde bir gelecek inşa edebilir, yurt dışında okumak istiyorsan dil gelişimini arttırarak üniversite başvurunu güçlendirmek adına yurt dışında dil eğitimi programlarına dahil olabilirsin. 

ogrenci.jpg
bottom of page