top of page

Yurt Dışında Üniversite Planlamasını Kolaylaştıran 5 Adım


uppsala university

Yurt dışında nerede okuyacağınıza mı karar vermeye çalışıyorsunuz? Karar vermek o kadar da kolay bir şey değil. Ancak Ovygo olarak size bu sürece başlamanız için bir kaç ip ucu verebiliriz.

Başka bir ülkede eğitim görmek, üniversite eğitiminizi yurt dışında tamamlamak her şeyden önce yeni bir bakış açısı ve gelecek geliştirmek için kendinize yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biridir.

Bir çoğumuz için de ne okumak istediğimiz kadar nerede okumak istediğimiz de oldukça önemli. Keza yurt dışında eğitim aldığınız yer, yurt dışı eğitim deneyiminizi mükemmelleştirebilir veya 4 yıla yakın sürecek bu macerayı keyifsiz hale getirebilir.

İşte yurt dışında nerede eğitim alacağınıza karar vermenize yardımcı olacak birkaç ipucu.

Kendinize bazı gerçek sorular sorarak başlamalısınız. Neden yurt dışında ve nerede eğitim almak istediğinizin kökenine inin.


1. Her Zaman Seyahat Etmeyi Hayal Ettiğiniz Yerlerin Bir Listesini Yapın


Doğduğunuzdan beri sizi çağıran belirli bir bölge var mı? Eğer o kadar seçici değilseniz, hangi bölgeler veya ülkeler dikkatinizi çekti? Hangi kültürler sizi büyülüyor? Eğitimi bir yana bırakırsanız Afrika mı yoksa Orta Doğu mu sizi daha çok cezbediyor? Antarktika'daki penguenleri görmek ister miydiniz? Ya da Avustralya ve Okyanusya'da farklı bir deneyimi mi tercih edersiniz? Asya'nın çeşitliliğine ne dersiniz? İspanyolca konuşulan bir coğrafyaya ne dersiniz? Mesela Orta Amerika veya Güney Amerika? Ya da Avrupa'da Batı medeniyetinin asıl merkezinde mi bulunmak istersiniz mi yoksa Doğu Avrupa ve Rusya'da lokal kültürlerle bezenmiş bir Avrupa hayatının içinde mi?

Sizi hep heyecanlandıran bölgeyi belirledikten sonra burada eğitim almaya ve 4 yıl burada yaşamaya hazır mısınız ona cevap vermeniz gerekiyor. Asya'ya yönelmek istiyorsanız, Çin'de Mandarin, Hong Kong'da Kantonca mı öğrenmeniz gerekebilir, Japonya’yı tercih ediyorsanız kültürel kurallara uyum gösterebilecek anlayışınız olmalı. Eğer Avrupa'ya daha fazla ilgi duyuyorsanız, Birleşik Krallık’ın yağmurlu havalarına uyum sağlayabilir misiniz? Yoksa İspanya'da geçireceğiniz sıcak yazlar sizin için uygun mu?


Unutmayın ki iyi akademisyenlere sahip olmak kadar kalbinizin nerede yaşamak istediği, karakterinizin nerede yaşamaya uygun olduğunu saptamak doğru bir yurt dışı eğitimi planlaması için oldukça önemli Bu sebeple uzun bir artı ve eksiler listesi çıkarmayı unutmayın.

2. Öngörülen Maliyetleri Planlayın

İngiltere veya Japonya veya Kosta Rika'da eğitim almayı düşünüyorsanız, her bir varış noktası için ortalama program ücretlerinin ne olduğuna dair bir tahmininiz olması yararlı olacaktır. Araştırma moduna tam olarak girmenize gerek yok, ancak üzerinde çalışabileceğiniz bazı rakamlara sahip olmak - ve ne kadarını karşılayabileceğinize dair bazı bilgiler - bazı seçenekleri ortadan kaldırabilir ve listenizi azaltabilir.

Belki program ücretleri her birinde nispeten aynıdır. Peki ya günlük yaşam maliyetiniz? Kopenhag'da ulaşıma bir kez binmek Lima'da otobüs bileti almakla aynı mı? Bangkok'taki kira, Cape Town'daki aile yanında konaklama seçeneğine kıyasla karşılayabileceğiniz bir şey mi? Beklenen yaşam maliyetlerinizi program ücretlerinizle eşleştirmek, yurtdışındaki yaşamınız hakkında size daha fazla finansal bilgi verecek ve yurtdışında nerede eğitim alacağınız sorusunu yanıtlamanıza yardımcı olacaktır.

Düzinelerce, hatta belki yüzlerce yurtdışı eğitim bursu var. Ancak, bazen de konuma özgü ek burslar da vardır. Türkiye’den bir öğrenci olarak size özel burslarla karşılaşabilirsiniz.


3. Ülkenin Üniversite Eğitimini Anlayın ve Karşılaştırın


Bu muhtemelen süreç içinde biraz daha erken yapılmalı (maliyet araştırmanızdan önce veya sırasında), keza Fransa, İspanya, Meksika veya başka bir yerde yurt dışında alacağınız derslerin kredi olarak ihtiyaç duymanız halinde Türkiye’de kullanabileceğinize emin olmanız gerekiyor.Bu anlamak için gitmek istediğiniz üniversitenin Türkiye’deki üniversitelerle değişim anlaşmasının olup olmadığına bakmak ilk etapta yönlendirici bir çalışma olur. Ek olarak Yükseköğrenim Kurumu’nun resmi kataloguna göz atabilirsiniz. Keza Türkiye’ye dönmeniz gerekirse yurt dışında kazandığınız krediler transfer edilebilir olması oldukça önemli.


4. Seçeneklerinizi Daraltın

Bu zamana kadar elinizde en fazla iki güçlü ülke adayı olmalı. Eğer bu noktaya vardıysanız son seçimleriniz hakkında dışarıdan geri bildirim almak için harika bir yerdesiniz demektir. Ailenizle, yurt dışı eğitim danışmanlarıyla, mentorlarınızla, öğretmenlerinizle - arkanızı kollayan ve son iki seçeneğinizi değerlendirirken göz önünde bulundurmanız için size anlamlı geri bildirimler ve fikirler verebilecek herkesle - konuşun. Kendinize de aşağıdaki soruları sorduğunuzdan emin olun:


Nerede başarılı olacağım?


20 yıl sonra geriye dönüp baktığımda, yurt dışında okuduğum için en çok nerede heyecan duyacağım?


Gidelim ülke, gelecekteki kariyerimi veya üniversite sonrası seçimlerimi potansiyel olarak nasıl etkileyecek veya etkileyebilir?

İçgüdülerim ne diyor?


5. Nerede Okumak Ä°stediÄŸinize Karar Verin.


Ev sahibi ülkenizi seçtikten sonra, şehir mi, kasaba mı yoksa kırsal bir bölgede mi bulunmak istiyorsunuz buna karar vermeniz gerekir. Şehirlerle ilgili en güzel şey, genellikle çok erişilebilir olmalarıdır. Birçok şehir merkezi, ülkenin geri kalanının kuytu köşelerini dolaşmak için ulaşım merkezlerine ve ağlarına sahiptir. Londra, Paris ve Tokyo gibi diğerleri ise hayalinizdeki yerlere giden uçaklar, trenler ve otomobillerle tüm dünyayı gezmenizi sağlar. Hangi şehirde okumak isterdiniz? Daha da iyisi, kendinize şunu sorun: Yurtdışında okumak için dünyanın en iyi şehirleri hangileri?


Peki daha kırsal bir üniversite hayatı? Yurt dışında eğitim almanın bir şehirde eğitim almanız gerektiği anlamına geldiğini düşünmeyin. Belki de zaten bir şehirde yaşıyorsunuz ve her şeyden uzaklaşmak istiyorsunuz: kalabalık, trafik, koşuşturma, kirlilik. Geniş açık alanlardan mı hoşlanıyorsunuz? Büyüleyici bir mezrada veya küçük bir kasabada okumak size çekici mi geliyor? Daha kırsal bir yerde eğitim almanın ek avantajı, daha yavaş yaşam temposudur; bu da yerel dile gerçekten dalma şansınız olacağı ve onu konuşan insanlarla vakit geçirmek için zamanınız olacağı anlamına gelir. Alışılmışın dışında eğitim almanın bir başka güzel yanı da, pek çok insanın bilmediği bir yeri keşfedebilmenizdir.


Hala kafanız karışık mı? Endişelenmeyin! Mükemmelleştirdiğiniz listenizle eşleşmenize yardımcı olacak bire bir tavsiye almak isterseniz, Çevrimiçi Danışmanımıza ulaşmaktan çekinmeyin.


Öğrenci isen
Ovygo ile neler baÅŸarabilirsin?

Lise Değişim Programları

Lise eÄŸitiminizin bir bölümünü yurt dışında okuyarak erken yaÅŸta uluslararası tecrübe edinebilir, Ä°ngilizce dil geliÅŸiminizi tamamlayabilir, yurt dışında üniversite okumak istiyorsanız baÅŸvurunuzu güçlendirecek bir akademik tecrübeye sahip olabilirsin. 

Akademik Yaz Okulları

Yaz tatilini sadece gezmek ve eÄŸlenmek için deÄŸil öÄŸrenmeye devam etmek adına deÄŸerlendirmek isteyen öÄŸrencilerden biri isen, hayalini süsleyen yurt dışı üniversitelerinden birinde akademik içerikli derslere katılabilir, üniversite ortamını birinci elden tecrübe edebilir, üniversitede okuyacağın bölümü tercih etmeden önce o bölümü gerçek anlamda deneyimleyebilirsin.

Yurt Dışında Dil EÄŸitimi

BiriktirdiÄŸin tecrübeleri kendin için kullanarak hayalini kurduÄŸun üniversitelerin kampüslerinde bir gelecek inÅŸa edebilir, yurt dışında okumak istiyorsan dil geliÅŸimini arttırarak üniversite baÅŸvurunu güçlendirmek adına yurt dışında dil eÄŸitimi programlarına dahil olabilirsin. 

ogrenci.jpg
bottom of page