top of page

TestDaF Sınavı Nedir?

TestDaF, "Test Deutsch als Fremdsprache"ın kısaltmasıdır ve "Yabancı Dil Olarak Almanca Testi" anlamına gelir. Almanya'daki üniversitelerde öğrenim görmek isteyenler için tasarlanmış ve stardartize edilmiş bir dil testidir. TestDaF, global olarak tanınır ve Almanca dil yeterliliğinin bir kanıtı olarak Almanya'daki çoğu yükseköğrenim kurumu tarafından kabul edilir.

Sınavın Yapısı

TestDaF metodik olarak dört bölüme ayrılmıştır:

  1. Okuma Anlama: Bu bölüm, bir adayın çeşitli metin türlerini anlama ve yorumlama yeteneğini değerlendirir.

  2. Dinleme Anlama: Burada adaylar, diyaloglar, duyurular, röportajlar ve tartışmalarda kullanılan Almanca'yı anlama yetenekleri üzerinde değerlendirilir.

  3. Yazma: Bu bölüm, verilen bir konu hakkında Almanca yazılı ifade etme yeteneğini test eder.

  4. Konuşma: Bu sözlü bölüm, bir dizi görev aracılığıyla adayın Almanca'daki yeterliliğini değerlendirir.

Kitapçık temelli TestDaF yukarıdaki dört sınav bölümünden oluşmaktadır. Sınav süresi 3 saat 15 dakikadır. Sınavın her bölümünden sonra bir ara verilir; dinleme anlama ve yazılı ifade sınav bölümleri arasında daha uzun bir ara planlanmıştır. TestDaF'ın konuları ve görevleri her zaman üniversite bağlamıyla ilişkilidir.


Dijital TestDaF, g.a.s.t.'nin sınav merkezlerinde bilgisayarda çevrimiçi olarak gerçekleştirilir ve aynı dört sınav bölümünden oluşmaktadır.



TestDaF denklikleri

TestDaF Kimler için Uygun?

TestDaF aşağıdaki profillerden en az birine uyan kişiler için uygun bir sınavdır:

  • Almanya'da lisans, yüksek lisans veya doktora programlarına baÅŸvuran uluslararası öğrenciler.

  • Almanca konuÅŸulan bölgelerde iÅŸ fırsatları için Almanca dil yeterliliÄŸini kanıtlamaları gereken profesyoneller.

  • Ä°leri seviyede Almanca dil becerilerini ölçmek isteyen herkes.

TestDaF'ın Avantajları

  • GeniÅŸ Kabul: Almanya'daki hemen hemen tüm üniversiteler TestDaF'ı tanır.

  • BirleÅŸik DeÄŸerlendirme: StandartlaÅŸtırılmış bir test olduÄŸundan, tüm sınav verenlerin aynı kriterlere göre yargılandığından emin olabilirsiniz.

  • Uzun Geçerlilik Süresi: DiÄŸer bazı dil yeterlilik testlerinin aksine, TestDaF puanlarının geçerlilik süresi sınırsızdır.

Sınav Hazırlığı

TestDaF'ta başarılı olmak için:

  • Örnek Testlerle Pratik Yapın: Resmi TestDaF web sitesinde bulunan örnek testleri çözerek formatıyla tanışın.

  • Günlük Almanca PratiÄŸi Yapın: Alman gazetelerini okuyarak, Alman programlarını izleyerek veya ana dili Almanca olan kiÅŸilerle sohbet ederek dili içselleÅŸtirin.

  • Bir Hazırlık Kursu Düşünün: Birçok dil enstitüsü, son derece faydalı olabilecek özel TestDaF hazırlık kursları sunmaktadır.

Örnek Sınavlar


Sınav bittiğinde, sonuçlar genellikle altı hafta içinde açıklanır. TestDaF, geleneksel geçme veya başarısızlık işaretleriyle derecelendirmez. Bunun yerine, dört alanda TDN 3 ile TDN 5 arasında bir puan alırsınız. TDN 5 en yüksek yeterlilik seviyesidir.



Öğrenci isen
Ovygo ile neler baÅŸarabilirsin?

Lise Değişim Programları

Lise eÄŸitiminizin bir bölümünü yurt dışında okuyarak erken yaÅŸta uluslararası tecrübe edinebilir, Ä°ngilizce dil geliÅŸiminizi tamamlayabilir, yurt dışında üniversite okumak istiyorsanız baÅŸvurunuzu güçlendirecek bir akademik tecrübeye sahip olabilirsin. 

Akademik Yaz Okulları

Yaz tatilini sadece gezmek ve eÄŸlenmek için deÄŸil öÄŸrenmeye devam etmek adına deÄŸerlendirmek isteyen öÄŸrencilerden biri isen, hayalini süsleyen yurt dışı üniversitelerinden birinde akademik içerikli derslere katılabilir, üniversite ortamını birinci elden tecrübe edebilir, üniversitede okuyacağın bölümü tercih etmeden önce o bölümü gerçek anlamda deneyimleyebilirsin.

Yurt Dışında Dil EÄŸitimi

BiriktirdiÄŸin tecrübeleri kendin için kullanarak hayalini kurduÄŸun üniversitelerin kampüslerinde bir gelecek inÅŸa edebilir, yurt dışında okumak istiyorsan dil geliÅŸimini arttırarak üniversite baÅŸvurunu güçlendirmek adına yurt dışında dil eÄŸitimi programlarına dahil olabilirsin. 

ogrenci.jpg
bottom of page