Tebrikler! Eğer bu bloğu okuyorsanız büyük ihtimalle lisenin son yıllarına kadar gelmeyi başardınız! Bu büyük bir başarı, bu yüzden şimdiden kendinize biraz zaman ayırmayı ve şimdiye kadar fethettiğiniz tüm kilometre taşlarını kutlamayı unutmayın.
Lisenin son sınıfında şu soruları da duymaya başlayacaksınız o yüzden de şimdiden haber verelim istedik. "Sırada ne var?" "Üniversiteye nerede gideceksin?" “Ne okumak istiyorsun?” “Ne iş yapmak istiyorsun?" "HAYATINLA ne yapacaksın?"
Her ne kadar bu sorular zaman zaman keyfinizi kaçıracak olsa da bunları birer alarm sinyali olarak değil geleceğinizi planlamak için hayatınızın arka fonunda çalan küçük uyarılar olarak almak da fayda var. Günün sonunda size bu soruları soracak kadar sizi önemseyen birinin sizin kötülüğünüz için bu soruları sorduğunu düşünmek adına hiç bir neden yok. Bu sorulara cevap ararken içiniz rahat olsun. Sizin için bir üniversite, beceri setiniz için mükemmel bir iş ve hayatınıza uygun bir amaç ve ve anlam bir yerlerde var. Bunu akılda tutarak, üniversite başvurularınızı kolaylaştırmak ve sizi olabildiğince çekici bir aday haline getirmek için şu anda yapabileceğiniz de beş şey var.
1. Akıllı ve kısa bir liste geliştirin
Başvuru yapabileceğiniz her üniversiteye başvurmak yerine, seçtikleriniz içinden en iyilerine odaklanın ve bu başvuruları olabileceklerinin en iyisi haline getirin. Elbette seçimlerinizde de gerçekçi olmak gerek. Her Ivy League okuluna başvurmak isteyebilirsiniz, ancak dengeli bir planınız olduğundan emin olun. Akla gelebilecek her üniversiteye başvurmaya çalışırsanız çok kısa süre içinde tükenirsiniz; bu nedenle, aramanızı basitleştirmek için “hayal”, "olası" ve "yedek" kategorileri altında istediğiniz üniversitelerin kısa bir listesini yapın.
2. İyi SAT/ACT puanları almak için gerekli zamanı ayırın
Lisedeki son yılınız, bitiş çizgisine doğru ilerlemenin en çok hızlandığı zamanlardır. Bir yandan YKS bir yandan ise yurt dışı üniversite başvurularıyla uğraşırken zamanınızı iyi planlamak gerekiyor. Liseden mezun olmadan önce notlarınızı ve akademik başarınızı olabilecek en iyi hale getirmek adına gerçekten çok az zamanınız var bu sebeple de özellikle yurt dışı başvurularınızda kullanacağınız uluslararası sınavlara hazır olduğunuzdan emin olmanız gerekiyor. Gerçek sınava girmeden önce deneme sınavlarına girmeyi, gerekiyorsa özel ders desteği almayı, puanlarınızın ortalamanın üzerinde olmasını sağlamak için elinizden gelenin en iyisini yapmayı atlamayın. Standartlaştırılmış test puanları kesinlikle üniversitelerin incelediği tek şey olmasa da, puanınız ne kadar yüksekse, iyi burslar almanız o kadar kolay olur.
3. Okumak gerek
Yurt dışındaki üniversitelerin bir çoğu aday öğrenciler için okuma listeleri yayınlar. En çok tercih ettiğiniz üniversitelerin yayınladığı okuma listelerini bularak her ne kadar az vaktiniz olsa da yine de okumak için gününüzden zaman ayırın. Hayatınızın bu dönemini ufkunuzu genişletmek için kullanmak zorundasınız. Platon'un Cumhuriyeti'nin her sayfasını okumak zorunda değilsiniz pek tabii ama üniversitede işinize yarayacak ve başka zaman okuyamayacağınız şeyleri tek tek listeden eksiltmekte fayda var. Klasik kitaplar, felsefi kitaplar, teolojik kitaplar gib zihninizi genişleten ve sizi düşündüren her şey size sadece değerli dersler öğretmekle kalmayacak, aynı zamanda sizi yoğun bir sınıf ortamında dört yıla hazırlayacaktır. Ayrıca kitap okumaya vakit ayırdığınızda başvuru mektubunuzda kullanabileceğiniz bir çok anekdota ve referans noktasına da sahip olacaksınız.
4. Kendinizi toplum hizmeti projelerine dahil edin
Sivil toplum faaliyetleri kendinizi diğer binlerce adaydan ayırmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluşta gönüllü olarak çalışmak, mahallenizdeki çocuk parkının yapımına yardımcı olmak, bir aşevinde çalışmak… Bunların hepsi sizi potansiyel adaylar için daha da değerli bir aday haline getirecek şeylerdir. Tabii ki, sivil toplum faaliyetleri yalnızca başvurularınıza eklemek amacıyla yapacağınız şeyler değil; toplumunuzda veya şehrinizde hizmet etme fırsatlarını aktif olarak arayarak, yalnızca kendi kişisel ufkunuzu genişletmekle kalmaz, aynı zamanda size özel benzersiz deneyimlerle de hayatınıza renk ve boyut katmış olursunuz.
5. Ayrıntılara dikkat edin
Yazdığınız denemeler, müfredat dışı faaliyetleriniz, okuma liste
niz, sivil toplum çalışmalarınız ve daha niceleri… başvurunuzda paylaştığınız tüm bilgileri olabildiğince detaylandırın. Bilgisayarınızın başında saatlerce oturduktan sonra yorulmak, gevşemek ve başvurular için çaba göstermeyi bırakmak cazip gelebilir. Yine de yazdığınız her şeyi okuyup tekrar okuyarak ve fazladan çaba göstererek ilerlemelisiniz. Olabileceğinin en iyisi olarak kalabalığın arasından hemen sıyrılmak için detayların önemini asla unutmayın.
Yukarıda paylaştığımız adımların her biri çok sıkı çalışma ve el emeği gerektirir, ancak yılmadan buna devam edin! Şimdi harcadığınız çabanın karşılığını uzun vadede 10 kat fazlasıyla alacaksınız. Siz farkına bile varmadan üniversiteye yerleşmiş ve hayal ettiğinizden çok daha fazlasını öğrenmiş olacaksınız!
Comments