top of page

Türk Lise Diplomasıyla İspanya'da Üniversite Okumak

İspanya'da okumak istiyor ancak ne yapmanız gerektiğinden ve nasıl başvurmanız gerektiğinden emin değil misiniz? Ovygo sizin için kapsamlı bir rehber derledi. Bazen karmaşık gelen bu süreçleri başlatmadan önce detayları bilmek ve ihtiyacınız olanlara iyi bir şekilde hazırlanmak önemli. Hazırsanız başlıyoruz!


İspanyolca, dünyada en fazla konuşulan ikinci dil (Çince'den sonra), dahası İngilizce ve Fransızca ile birlikte en çok öğrenilen yabancı dillerden biri. İspanya ise harika iklimi, dünyaca ünlü mutfağı ve hareketli gece hayatı ile uluslararası öğrenciler için favori bir destinasyon. Tüm bunlara ek, İspanya aynı zamanda Avrupa'nın en eski ve en prestijli üniversitelerine ev sahipliği yapmakta ve her yıl 600.000'den fazla öğrenci İspanya'da okumaya gelmekte. Tüm bunlar birleşince İspanya aslında Türkiye'ye benzer iklimi, kültürü ve insanlarıyla üniversite okumakTürk lise diploamsına sahip öğrenciler için ideal bir seçenek.


İspanya'da nasıl üniversite okursunuz detaylandırmadan önce bazı terimleri bilmekte fayda var:


EBAU (Evaluación del Bachillerato para el Acceso a la Universidad - Üniversiteye Erişim için Lise Değerlendirmesi): İspanya'da devlet üniversitesine girmek için yapılan merkezi bir sınav serisidir. Bu sınavlar her yıl Mayıs ayında gerçekleştirilir. Eylül ayında, ilk sınav sonuçlarınızı iyileştirmeniz gerekiyorsa ikinci bir sınav turu daha yapılır.


Selectividad: EBAU üniversite giriş sınavlarına verilen popüler ad.


PCE: (Pruebas de Competencias Específicas - Özel Yetenek Sınavları): Tek tek girilen ve branş bazlı sınavlar.


PAU (Prueba de Acceso a la Universidad - Üniversiteye Giriş Sınavı): 2017'den önce yabancı öğrencilerin üniversiteye giriş sınavlarına verilen isimdi. Bir yerlerde karşılaşma ihtimaliniz olabilir diye buraya eklemek istedik.

UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia- Uzaktan Eğitim Ulusal Üniversitesi): UNED İspanya'daki en büyük devlet üniversitesi ve Avrupa'nın ikinci büyük üniversitesidir ve uzaktan eğitim almanıza olanak sağlar. UNED, EBAU sınavlarını düzenler ve İspanya genelinde kampüsleri bulunur.


İspanya Üniversite Sistemi

İspanya, 80'den fazla üniversiteye ev sahipliği yapmaktadır. Bunların neredeyse %60'ı özerk topluluklar tarafından işletilirken geri kalanı özel veya Katolik Kilisesi tarafından işletilir. En prestijli üniversitelerin çoğu Madrid ve Barselona'da bulunmaktadır. Ancak, Valencia, Granada veya Salamanca gibi diğer şehirlerde de saygın işletme okulları ve üniversiteler bulunmaktadır.


Üniversite Türleri

Üniversiteler üç gruba ayrılabilir:

Kamu Üniversitesi (Universidad Pública): Milli veya özerk topluluk hükümeti tarafından finanse edilir.


Özel Üniversite (Universidad Privada): Özel organizasyonlar tarafından finanse edilir ve işletilir. Bazıları ayrıca devlet finansmanı alır.


Katolik Kilisesi tarafından işletilen Üniversite (Universidad de la Iglesia): Katolik Kilisesi tarafından işletilir ve resmi unvanlar ve sertifikalar verir ve kamu ve özel üniversitelerle aynı geçerliliğe sahiptir. Bu kurumlar genellikle öğrenciler tarafından finanse edilir. Özel üniversitelerle ana fark, kilise üniversitelerinin Roma Kutsal Makamı ile İspanyol Devleti arasındaki anlaşmalara göre yönetilmesi ve Hristiyan humanizmine dayalı eğitim projelerine sahip olmalarıdır.


İspanya'da her akademik yıl, Avrupa Kredi Transfer Şemasına (ECTS) uygun olarak 60 ECTS değerindedir. Lisans Derecesi (Grado), 240 ECTS'ye değerindedir (4 yıl süreyle) ve Yüksek Lisans Derecesi (Máster), 60 ila 120 ECTS'ye değerindedir (1-2 yıl süreyle). Doktora Derecesi (Doctorado) için ECTS aralığı bulunmamaktadır.


Uluslararası öğrencilerin İspanya'daki tüm üniversitelere kabul edildiğini unutmamanız önemlidir. Bu nedenle nereden geldiğiniz veya lise diplomanızı nereden aldığınız fark etmeksizin, her uluslararası öğrenci İspanya'da bir üniversiteye başvurabilir.


Seçtiğiniz üniversitede başlamadan önce, bu makalenin sonraki bölümünde açıklayacağımız bir dizi bürokratik prosedürü geçmeniz gerekecektir.


İspanyol Üniversitelerine Başvuru Gereksinimleri


Yüksek Lisans Derecesi

Her ne kadar İspanya'da bir yüksek lisans derecesi elde etmek isterseniz her üniversite farklı belgeler isteyebilse de, çoğu üniversitenin talep ettiği bazı belgeler ve sertifikalar bulunmaktadır.


Lisans derecesi belgesi (resmi olarak tercüme edilmiş)

Pasaport veya kimlik fotokopisi

Transkriptlerin fotokopisi (resmi olarak tercüme edilmiş)

Resmi İspanyolca seviye testi (DELE veya SIELE),


İspanyolca seviyesini B1 veya B2 olarak belgeleyen gereksinimler her bir program ve üniversiteye göre değişebildiğinden, İspanya'daki tercih ettiğiniz üniversite ile iletişime geçmeniz önerilir.


Lisans Derecesi

Eğer bir İspanyol üniversitesinde lisans derecesi almak istiyorsanız, gereksinimler lise eğitimi aldığınız ülkeye göre değişiklik gösterir. AB, AEA, İsviçre veya İspanya ile özel bir anlaşması olan bir ülkeden değilseniz ve İspanya'daki bir üniversitede lisans derecesi almak istiyorsanız, bir dizi prosedürü geçmeniz gerekecektir. Türk lise diplomasıyla İspanya'da üniversite okumak istiyorsanız takip edeceğiniz adımlar aşağıdaki gibi özetlenir.


  • Okul diplomasının homologasyonu: Lisenizden alacağınız diplomanızın İspanya tarafından düzenlenen bir denklik sürecine ihtiyacı olacak bir tanıma belgesi almanız gerekecek. Bu denklik belgesi, İspanyol üniversitesinde okumak için gerekli dereceyi aldığınızı onaylamak amacıyla yapılır. Türkiye'de bu denklii vermeye yetkili kurum ise İspanyol Büyükelçiliği veya konsoloslukları. Büyükelçilik, denklik için başvuru yaptığınızda size "Volante de Acreditación" adını verdiği bir belge verecektir ve bu belgeyi okumak istediğiniz üniversitelere başvuruda kullanmanız gerekecektir.

  • EBAU: İspanyol üniversite giriş sınavı olan "Evaluación del Bachillerato para el Acceso a la Universidad" (EBAU) sınavına kayıt olmanız gerekecektir. Bu test sistemi aynı zamanda "selectividad" sınavı olarak da adlandırılır

  • İspanyolca dil seviye belgesi: İspanya'daki çoğu üniversitede eğitime başlamak için en azından B1 veya B2 seviyesinde İspanyolca gereklidir. Bu seviye İspanyolca dilinin resmi iki testi olan DELE veya SIELE sınavlarından biriyle kanıtlanmalıdır.

Bunların dışında, bir Lisans derecesi başvurusu yaparken üniversitelerin isteyebileceği diğer belgeler şunlar olabilir:


  • Doğum Belgesi

  • Sosyal Güvenlik Belgesi

  • Sağlık sigortası

  • Banka hesap dökümleri


Unutmayın ki bu belgelerin hepsini İspanyolca olarak sunmanız gerekmekte ve bunların bir tercüman tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.


NOT: Her üniversitenin farklı prosedürleri olabilir ve ayrıca başvuru ücreti talep edebilirler. Bu nedenle, ilgili üniversite için özel gereksinimleri ve belgeleri kontrol etmeyi unutmayın.


EBAU Sınavı - İspanya Üniversite Giriş Sınavı Nedir?


İspanya Üniversite giriş sınavına yönelik farklı terimleri duyacaksınız, örneğin "Seçme sınavı" veya Examen de selectividad, PCE (Pruebas de Competencias Específicas) veya PAU (Prueba de Acceso a la Universidad).


Bu bloğun başıında tüm farklı terimleri açıkladık ancak biraz daha detaylandırmak gerekir ise EBAU, bir sınav serisi olarak değerlendirilirken bu seri içinde çeşitli branşlar için tek tek PCE sınavları düzenlenir. Bir başka deyişle EBAU, bir kaç PCE'den oluşan bir sınav maratonudur.


EBAU veya Evaluación del Bachillerato para el Acceso a la Universidad, İspanya'da bir üniversiteye girmek için alınması gereken zorunlu olmayan bir sınavdır. Ancak, teoride zorunlu olmasa da, İspanya'daki üniversitelerde bizdeki gibi bir giriş puanıyla (nota de acceso) kabul verdiği için ve bu puanın hesaplanmasında EBAU sınavları önemli bir yüzdeyi oluşturduğu için, sınava girmediğiniz takdirde pratik olarak istediğiniz bölüm ve üniversiteden kabul almak oldukça zor hale gelir.


EBAU sınavı iki bölümden oluşur: Genel Aşama ve Özel aşama. Her aşama, her ders için çeşitli sınavları içerir (PCE’ler):


Genel Aşama

Bu bölümde, aşağıdakileri içeren 4 zorunlu alandan sorulara tabi tutulursunuz (Katalonya, Valencia, Bask Ülkesi, Galicia ve Balear Adaları'nda 5'inden de):


  1. İspanyol Dili ve Edebiyatı

  2. İspanyol Tarihi

  3. Yabancı Dil (İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca veya Portekizce olabilir)

  4. Temel Dersler: bilim, sanat, müzik, teknoloji vs.

  5. Ek dil testi (Galician Galicia'da, Katalanca Katalonya ve Balear Adaları'nda, Valencian Valencia'da ve Bask Ülkesi'nde Baskça)


Özel Aşama

Özel bölümde, öğrenciler lisede aldığı alanlarda (matematik, fen, sözel vs.) ve başvurmak istediği üniversitenin/bölümün istediği belirli alanlarda 2 ile 4 ders arasında seçim yaparlar. Dersler biyoloji, kimya, matematik, fizik, ekonomi, sanat, coğrafya, bilimsel matematik gibi Türkiye'de de işlenen derslerdir.


İspanya'da Üniversite Eğitimi için Sıkça Sorulan Sorular


İspanya'da akademik yıl ne zaman başlar?

İspanya Üniversitelerinde, akademik yıl Eylül ayından takip eden yılın Haziran ayına kadar sürer. Okullar ulusal, bölgesel veya yerel olabilen resmi tatillerde kapalıdır ve Noel ve Paskalya gibi tatillerde de (İspanyolca'da Semana Santa) tatil yaparlar.


İspanya Üniversiteleri için başvuru son tarihi ne zaman?

Başvuru son tarihleri kuruma bağlı olarak değişebilir, ancak İspanya Üniversitelerinde genellikle 3 kabul dönemi bulunur:

Haziran'ın ilk haftası: Sonbahar dönemine başlayacak dersler için normal başvuru.

Eylül'ün ilk haftası: Sonbahar dönemine başlamak üzere geç başvurular.

Aralık'ın ilk haftası: İlkbahar dönemine başlayacak dersler için normal başvuru.


İspanya'da bir Üniversitede uluslararası öğrenci olarak okumanın maliyeti ne kadar?

İspanya'da öğrenim ücretleri Avrupa'da en düşük seviyededir. Ücretler ECTS kredilerine göre hesaplanır ve sunulur. Bir Lisans programı, bir devlet üniversitesinde yıllık 750 ila 2.500 euro arasında değişebilirken özel bir üniversite yıllık 20.000 euroya kadar çıkabilir.


Bir öğrenci vizesiyle İspanya'da çalışabilir miyim?

Eğer bir öğrenci vizesi ve oturma izniniz varsa, haftada en fazla 20 saat yarı zamanlı çalışabilirsiniz. Bu noktada, geçerli bir vizeniz olduğu sürece çalışmanıza izin verildiğini unutmamanız önemlidir.


Lise diplomanızı onaylatmak ne kadar sürer?

Bu, başvurduğunuz ülkeye bağlıdır, ancak genellikle yaklaşık 3 ay sürer.


Öğrenci vizenizi İspanya'dan ayrılmadan uzatabilir miyim?

Evet. Çalışmalarınızı veya üniversitenizi değiştirmezseniz, mevcut vizenizin sona ermesinden 60 gün önce Oficina de Extranjeria'da öğrenci vizanızı uzatmak için başvuruda bulunabilirsiniz ancak bu bölgelere göre farklılık gösterebilir ve prosedürler zaman alabilir, bu nedenle mümkünse erken başlamanızı öneririz.


Uluslararası öğrenciler için İspanya iyi bir ülke mi?

Kesinlikle evet! İspanya, dünyanın en çok ziyaret edilen ülkelerinden biridir ve her yıl 600.000'den fazla uluslararası öğrenci ağırlar.


Harika iklim, zengin kültür, iyi üniversiteler ve hareketli gece hayatı, İspanya'yı öğrenciler ve genç profesyoneller için en çekici seçeneklerden biri haline getirir. Henüz İspanyolca bilmeseniz bile, İspanya'da bazı (yarı zamanlı) iş fırsatlarınız olabilir.


İspanya'da Üniversiteye gitmek için giriş sınavına katılım zorunlu mu?

Teorik olarak EBAU (Evaluación del Bachillerato para el Acceso a la Universidad) zorunlu bir sınav olmasa da, istediğiniz bölümlere ve üniversiteye erişmek istiyorsanız bu sınava girmeniz önerilir.


Eğer Avrupa Birliği vatandaşıysanız veya İspanya ile anlaşması olan Çin, Norveç ve İsviçre gibi ülkelerden bir vatandaşsanızEBAU sınavının tamamını almanız gerekli olmayabilir, ancak sadece 2 PCE sınavı almanız yeterli olabilir. İspanya'daki PCE sınavları hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.


Üniversiteye başvurmak için belgelerimi İspanyolca sunmalı mıyım?

Evet. Belgelerinizi İspanyolca sunmanız gerekmekte ve bunlar bir çevirmen tarafından onaylanmış olmalıdır.


İspanya'da üniversite okumak için İspanyolca bilmem gerekiyor mu?

Bazı üniversiteler İngilizce dersler sunsa da, birçok program için en azından İspanyolca seviye belgesi (DELE veya SIELE) gereklidir ki bu belge en azından B1 veya B2 seviyesinde İspanyolca dil bilgisini doğrular.


Uluslararası öğrenciler için İspanya'da konaklama bulmak kolay mı?

Eğer bir öğrenci vizesi almanız gerekiyorsa, sadece ilk 4 haftalık konaklamayı önden ayarlamanız gerekir, İspanya'ya vardıktan sonra uzun vadeli bir çözüm arayabilirsiniz. İspanya her yıl binlerce öğrenciyi ağırladığından ülkede her zevk ve bütçeye uygun konaklama seçenekleri bulunmaktadır. İs


Comentarios


Öğrenci isen
Ovygo ile neler başarabilirsin?

Lise Değişim Programları

Lise eğitiminizin bir bölümünü yurt dışında okuyarak erken yaşta uluslararası tecrübe edinebilir, İngilizce dil gelişiminizi tamamlayabilir, yurt dışında üniversite okumak istiyorsanız başvurunuzu güçlendirecek bir akademik tecrübeye sahip olabilirsin. 

Akademik Yaz Okulları

Yaz tatilini sadece gezmek ve eğlenmek için değil öğrenmeye devam etmek adına değerlendirmek isteyen öğrencilerden biri isen, hayalini süsleyen yurt dışı üniversitelerinden birinde akademik içerikli derslere katılabilir, üniversite ortamını birinci elden tecrübe edebilir, üniversitede okuyacağın bölümü tercih etmeden önce o bölümü gerçek anlamda deneyimleyebilirsin.

Yurt Dışında Dil Eğitimi

Biriktirdiğin tecrübeleri kendin için kullanarak hayalini kurduğun üniversitelerin kampüslerinde bir gelecek inşa edebilir, yurt dışında okumak istiyorsan dil gelişimini arttırarak üniversite başvurunu güçlendirmek adına yurt dışında dil eğitimi programlarına dahil olabilirsin. 

ogrenci.jpg
bottom of page